Welcome visitor you can log in or create an account
A+ A A-

Groch z kapustą

  • Hits: 461
Składniki:

50 dkg grochu niełuskanego 
Pieprz (mielony - łyżeczka oraz parę ziarnek)  
Sól  
6 ziaren zioła angielskiego  
2 listki laurowe  
120 dkg kapusty kiszonej  
6-8 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Groch zamoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez noc przed sporządzeniem dania.  Następnego dnia zmienić trzeba wodę w grochu na świeżą oraz gotować na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości. Kapustę poszatkowaną przyprawić solą, pieprzem, listkami laurowymi i zielem angielskim i gotować w osobnym naczyniu. Kapustę polewać oliwą a od czasu do czasu dolewać odrobinę wody. Dusić około godziny.  Ugotowany groch mieszamy z kapustą i doprawiamy do smaku.

 

stroj kołbielski